Sections
Newsletter
Email:
Fed Cup
Cine va castiga intalnirea?
Home | Secretele Tenisului | Secretele tenisului/ Forehand-ul

Secretele tenisului/ Forehand-ul

image

D-l Cristian Tascu, din Satu Mare ,fost jucator de tenis de performanta, actualmente antrenor de tenis si profesor de Educatie Fizica si Sport, ne-a trimis cateva consideratii cu privire la lovitura de dreapta urmand ca in perspectiva sa ne trimita si alte articole personale legate de tenis.

      Toate loviturile in tenis, aici ma refer in deosebi la lovitura de dreapta are la baza cursivitatea miscarii, o cursivitate imposibil de realizat fara o alternanta optima intre contractia si relaxarea musculaturii in sprecial al flexorilor mainii de la care porneste zic eu mai toata relaxarea.
Lucruri simple dar esentiale la lovitura de dreapta (forehand):
Racheta incepe miscarea de retragere in acelasi timp cu miscarea de rotatie a umerilor si a soldului(nu uitati aici importanta mainii stangi in cazul jucatorilor de mana dreapta) si sa nu uitam in acelasi timp cu primii pasi de deplasare spre minge, astfel vom avea o pregatire cursiva bine coordonata care teoretic poate creea premisele unei bune executii.
Legat de cot, desigur este si el o parte importanta a mecanismului de executie dar apropierea acestuia sau departarea este determinata in principal de viteza, inaltimea, la care si cu care vine mingea de la adversar si mai mult de capacitatea executantului de a se deplasa aseza in pozitie optima la minge(sa nu loveasca inghesuit - rezulta cotul prea aproape de corp sau prea departe de corp datorita deplasarii tarzii la minge)
In fine nu are o importanta prea mare unde se afla cotul cat de departe cat de aproape, mai corect se poate spune ca miscarea de pregaire, retragere a rachetei sa fie "compacta" si cursiva fara "bruscari" prea dese, cuvant prea des auzit in explicatiile altor specialisti.Orice "bruscare" determina automat o incordare excesiva a muschilor implicati in efort si sa nu uitam ca muschii sunt inlantuiti adica o miscare brusca determina si alte segmente sa se manifeste la fel.
IMG_1404_773580389.jpg       IMG_2682_659673284.jpg    

Un lucru destul de important cred eu ca am omis, este momentul impactului cu mingea, acea secventa care determina in mare masura reusita cel putin teoretica a unei mingi lovite "sanatos" curat, natural mai frumos spus. Biomecanica fiecarei lovituri in tenis, isi are la baza cunoasterea catorva notiuni gasite desigur in Fizica. Una dintre cele mai utilizate notiuni este termenul de "brat al fortei" care are sau nu implicatii majore in fiecare lovitura din tenisul de camp, desigur cu cateva mici excepti , aici ma refer la loviturile de mare finete ca de exemplu drop shot-ul care nu necesita implicarea fortei prea mari a bratului. Desigur despre "bratul fortei" nu voi discuta(vezi manualul de fizica - mecanica), in schimb ma voi concentra dupa cum am mentionat mai sus pe momentul impactului cu mingea. Cu cat intreg membru superior drept (cel implicat in lovire desigur in cazul jucatorilor de mana dreapta) este mai departat de corp, aviz articulatiei cotului sau mai simplu spus "cotul" cu atat forta imprimata mingii este mai mare exact ceea ce fizica o numeste efectul dat de catre "bratul fortei", atentie, acest lucru nu inseamna ca pentru a realiza acest lucru jucatorul trebuie sa detina o forta fizica mare. Forta deobicei se obtine prin accelerarea deosebita a segmentului implicat in efort. Deci, cotul in mod logic trebuie sa fie cat mai departat de corp (bratul si antebratul fiind aproape unul in prelungirea celuilalt), extins aproape complet in momentul lovirii mingii; mai corect spus daca avem o amplitudine mare a bratului de lovire suplinita si de catre o accelerare pe masura, va rezulta o forta optima imprimata mingii , fara un efort deosebit din partea executantului (vezi forehand-ul lui Roger Federer). Desigur sunt aici si numeroase contra-argumente pe care le putem vedea mai des in jocul fetelor la care in momentul lovirii mingii putem surprinde un cot foarte apropiat de corp. Dar acest lucru, cred eu, amplifica dificultatea executiei, un efort marit din partea executantului, mai mult, o pierdere energetica mai mare si mai timpurie. Iar daca ne gandim logic un meci de tenis dureaza de regula mai mult de o ora de joc, ... aici va rog sa trageti dumneavoastra concluziile de rigoare.

 

 IMG_6620_864783209.jpgIMG_3608_399845299.jpg      A.G.

 

 

 

 

 

Subscribe to comments feed Comments (19 posted)

avatar
raul 15 October, 2009 08:12:32
consider explcatiile f.bune.multumesc!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zărnescu 30 October, 2009 02:05:06
Faptul ca suntem jucatori, antrenori, profesori sau comentatori de tenis nu ne scuteste de obligatia de a ne exprima corect in limba romana. Articolul domnului profesor este foarte bine documentat, dar modul de redactare lasa de dorit. Am observat acest lucru si la alti specialisti in tenis care au scris articole pe site-uri paralele. Inclusiv Virginia Ruzici, in comentariile domniei sale pe Eurosport, spune "aceleratie a rachetei" in loc de "accelerare a rachetei", sau "lui Dementieva" in loc de "Dementievei" (si exemplele ar putea continua).
Aproape toate frazele domnului profesor ar putea fi reformulate, pentru a se obtine o exprimare mai clara si mai fluenta. M-am oprit doar la cateva dintre acestea:
ORIGINAL:
"o cursivitate imposibil de realizat fara o alternanta optima intre contractia si relaxarea musculaturii in sprecial al flexorilor mainii de la care porneste zic eu mai toata relaxarea."
SUGESTIE:
"o cursivitate imposibil de realizat fara o alternanta optima intre contractia si relaxarea musculaturii, in SPECIAL al flexorilor mainii, de la care porneste, CONSIDER eu, mai toata relaxarea."
ORIGINAL:
"Racheta incepe miscarea de retragere in acelasi timp cu miscarea de rotatie a umerilor si a soldului(nu uitati aici importanta mainii stangi in cazul jucatorilor de mana dreapta) si sa nu uitam in acelasi timp cu primii pasi de deplasare spre minge, astfel vom avea o pregatire cursiva bine coordonata care teoretic poate creea premisele unei bune executii."
SUGESTIE:
"Racheta incepe miscarea de retragere in acelasi timp cu miscarea de rotatie a umerilor si a soldului(nu uitati aici importanta mainii stangi in cazul jucatorilor de mana dreapta) si, sa nu uitam, in acelasi timp cu primii pasi de deplasare spre minge. Astfel vom avea o
pregatire cursiva, bine coordonata, care teoretic poate CREA premisele unei bune executii.
ORIGINAL:
"In fine nu are o importanta prea mare unde se afla cotul cat de departe cat de aproape, mai corect se poate spune ca miscarea de pregaire, retragere a rachetei sa fie "compacta" si cursiva fara "bruscari" PREA DESE, cuvant PREA DES auzit in explicatiile altor specialisti."
SUGESTIE:
"In fine, nu are o importanta prea mare cat de departe sau cat de aproape se afla cotul. Mai corect se poate spune ca miscarea de pregatire (retragere) a rachetei trebuie sa fie "compacta" si cursiva, fara "bruscari" (cuvant prea des auzit in explicatiile specialistilor)."
ORIGINAL:
Biomecanica fiecarei lovituri in tenis, isi are la baza cunoasterea catorva notiuni gasite desigur in Fizica.
SUGESTIE:
"Biomecanica fiecarei lovituri in tenis isi are la baza cunoasterea catorva notiuni gasite desigur in Fizica." (nu se pune virgula intre subiect si predicat)
ORIGINAL:
"Una dintre cele mai utilizate notiuni este termenul de "brat al fortei" care are sau nu implicatii majore in fiecare lovitura din tenisul de camp, desigur cu cateva mici excepti , aici ma refer la loviturile de mare finete ca de exemplu drop shot-ul care nu necesita implicarea fortei prea mari a bratului."
SUGESTIE:
"Una dintre cele mai utilizate notiuni este termenul de "brat al fortei", care are sau nu implicatii majore in fiecare lovitura din tenisul de camp. Desigur, cu cateva mici EXCEPTII. Ma refer aici la loviturile de mare finete, ca de exemplu drop shot-ul, care nu necesita
implicarea fortei prea mari a bratului."
ORIGINAL:
"Cu cat intreg membru superior drept (cel implicat in lovire desigur in cazul jucatorilor de mana dreapta) este mai departat de corp, aviz articulatiei cotului sau mai simplu spus "cotul" cu atat forta imprimata mingii este mai mare exact ceea ce fizica o numeste efectul dat de catre "bratul fortei", atentie, acest lucru nu inseamna ca pentru a realiza acest lucru jucatorul trebuie sa detina o forta fizica mare."
SUGESTIE:
"Cu cat intreg MEMBRUL superior care executa forehandul este mai departat de corp (aviz articulatiei cotului), cu atat forta imprimata mingii este mai mare. Este exact ceea ce fizica numeste "bratul fortei". Atentie, acest lucru nu inseamna neaparat ca jucatorul trebuie sa detina o forta fizica mare."
ORIGINAL:
"mai corect spus daca avem o amplitudine mare a bratului de lovire suplinita si de catre o accelerare pe masura, va rezulta o forta optima imprimata mingii , fara un efort deosebit din partea executantului (vezi forehand-ul lui Roger Federer)"
SUGESTIE:
"mai corect spus, daca avem o amplitudine mare a bratului de lovire, SUPLIMENTATA si de catre o accelerare pe masura, va rezulta o forta optima imprimata mingii, fara un efort
deosebit din partea executantului (vezi forehand-ul lui Roger Federer)" (A SUPLINI inseamna
A TINE LOCUL, A INLOCUI)
In final i-as mai sugera d-lui profesor sa utilizeze diacriticile si formatarea fonturilor (bold, italic) pentru a obtine o redactare mult mai clara.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zărnescu 30 October, 2009 02:15:37
Forehand modern este executat de jucatorul din fotografia centrala si de jucatorii tineri din fotografiile excelente din dreapta.
Observati priza rachetei. La pustiul in rosu miscarea pare chiar imposibila, dar este doar o miscare intermediara, care a survenit in urma unei retrageri si a unei traiectorii corecte a rachetei.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
cristian tascu 23 June, 2010 01:55:03
Tin sa-i multumesc domnului Nicolae Zarnescu pentru corectarile de rigoare aduse textului redactat de mine. Invatand din greseli si desigur nemaifacand aceleasi, ne ajuta sa progresam. Fiecare comentariu adus fie el si mai putin digerat in cazul meu e bine venit, aici ma refer la crudul adevar. Greselile personale sunt cele mai greu de recunoscut iar dupa aceea de acceptat. Acceptandu-le doar atunci vom face pasul spre inainte. Multuesc
Reply Thumbs Up Thumbs Down
1
avatar
biolan ciprian 13 July, 2010 02:11:19
CAND PUBLICATI CARTEA SA-MI SPUNETI DE UNDE O POT PROCURA........VA MULTUMESC!!!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
George 30 July, 2010 01:42:02
Foarte util!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
zafarakuw 15 February, 2018 05:35:24
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
etunnilayin 15 February, 2018 07:03:36
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
BryanRob 16 August, 2018 05:37:49
Audio-technica wireless lavalier user manual
D'link dwl 2100ap user manual
Atualizar android do galaxy y duos manual
<a href=http://manual-free.icu/top/504-Asus-p4pe2-x-user-manual.html>Asus p4pe2-x user manual</a>
Repairfaq org repair manual
Wf 2409 manual transfer
Safe and sound compaq deluxe manual arts
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
BrandonPep 25 September, 2018 10:17:46
targeted internet marketing To-the-TOP!
search engine a To-the-TOP!
top seo To-the-TOP!
<a href=https://to-the-top.ca/website-seo-support-calgary/>search a website To-the-TOP!</a> 1509 14 Avenue SW, Calgary, Alberta, Canada, T3C 0W4
natural seo services To-the-TOP!
free website submission tool To-the-TOP!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
1 2 next total: 19 | displaying: 1 - 10

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

indian-wells, us-open

Rate this article

4.42