Sections
Fed Cup
Cine va castiga intalnirea?
Înălţimea Sa Victor Hănescu
La 1,98 de metri, Victor Hănescu (28 de ani) este cel mai înalt jucător de tenis din România. El ocupă de trei ani şi vârful clasamentului intern al sportului alb de la noi din ţară. Cea mai bună clasare a sa a fost chiar în vara aceasta, când după un parcurs destul de bun a urcat în ierarhia ATP până pe locul 26 mondial.
N-are umorul lui Andrei Pavel, nici nebunia lui Ilie Năstase. Victor Hănescu şi-a câştigat admiratorii prin calmul, modestia, dar şi statura sa. La cei 1,98 de metri, bucureşteanul este cel mai înalt tenismen profesionist din ţară, iar aceasta a privit-o întotdeauna ca pe un avantaj, deşi n-a fost întotdeauna aşa.„Viteza este mai redusă, însă am învăţat ca toate lucrurile să le transform în atuuri”, spune „uriaşul” nostru. E mai retras, şi din această cauză poate părea uneori arogant. Dar nu e. Răspunde sincer şi la obiect, asta dacă nu-l întrebi despre viaţa personală. Nu-i place să le amestece. Imaginea şi rezultatele şi le-a „clădit” pas cu pas, cu eforturi enorme, doar de el ştiute.
Câteodată, când nu le-a mai putut duce, a răbufnit şi şi-a făcut auzite necazurile. Profesionale. Bani de turnee pentru că reprezenta România, infrastructura, dar şi nişte doctori competenţi care să poată rezolva problemele medicale ale sportivilor noştri la ei acasă, toate le-a enumerat, pe rând pentru a se ajuta pe sine, pentru a ajuta tenisul din România să progreseze.
În urmă cu 20 de ani...
Până a deveni ce este astăzi, cel mai bun jucător al României la momentul actual, lider de Cupa Davis şi un model pentru copii, Victor a fost şi el novice în ale jocului. Povestea sa se învârteşte în jurul terenului de tenis de pe la şapte ani. Părinţii, nişte oameni modeşti, au vrut ca odraslele lor să facă sport.
Ajutaţi de bunici, Victor a ajuns într-o bună zi, în anul în care începea şi primul an de şcoală, să înveţe regulile de bază ale tenisului. „Au vrut să mă dea la baschet că eram de pe atunci înăltuţ, însă eram prea mic ca vârstă, aşa că m-au refuzat. Astfel că, în drum spre casă, am văzut nişte terenuri de tenis şi am rămas acolo”, îşi aminteşte „Hane”. Iar în paralel cu tenisul mai mergea şi la alte sporturi, înotul fiind tot printre preferinţele sale.
Însă, la 16 ani a fost nevoit să aleagă între tenis şi celelalte. „A vrut să se lase atunci de tenis, însă bine că am reuşit să-l fac să se răzgândească. Venea obosit la antrenament şi i-am zis că trebuie să se hotărască deoarece nu va face niciun lucru aşa cum ar trebui”, spune antrenorul său, Firicel Tomai, pe care l-a cunoscut chiar la începuturile sale şi cu care se pregăteşte şi acum.
La 18 ani a obţinut primul punct ATP
Chiar dacă decizia nu a fost una simplă pentru Hane, alegerea s-a dovedit a fi una corectă. Cu multă muncă, antrenamente şi pregătiri zilnice, s-a ataşat de tenis, a prins încredere, a acumulat experienţă, astfel că la 18 ani câştiga primul punct ATP.
„A simţit că este născut să facă ceva în sportul acesta şi nu s-a dat bătut niciodată. Şi greutăţile l-au încercat destul de des şi destul de greu”, îşi mai aminteşte antrenorul său.
Avea doar determinare, dorinţă şi un car de talent. Îi lipsea ceea ce unui tenismen îi este aproape indispensabil: susţinerea financiară. Însă, odată cu promisiunile au venit şi aceştia, iar încrederea sa a căpătat proporţii. La 19 ani a început să urce treptat în clasament, iar de pe locul 1231ATP, a terminat, în 2001, pe poziţia 212 în clasamentul mondial. Iar până în top 100 nu a mai fost decât un pas.
Dacă parcursul a fost anevoios, menţinerea printre elite e şi mai grea. A fost norocos că, pe lângă antrenor, familia a fost întotdeauna alături de el. Şi pentru ca să-i simtă tot timpul alături poartă în geanta cu echipament iconiţe de la ei. „Îmi poartă noroc. Iar ca superstiţii, plec întotdeauna din cameră numai cu dreptul”, se „spovedeşte” tenismenul.
A ocupa locul 26 în lume
Când tocmai se afla pe val, ajungând până în sferturi la Roland Garros şi terminând anul 2005, pe poziţia 35, Victor se accidentează la cot, lucrul ce l-a scos din circuit timp de mai bine de un an, ajungând din nou la coada clasamentului mondial. Revenirea sa a fost, însă, una de succes.
În 2007 joacă finala turneului BCR Open Romania, fiind învins de francezul Gilles Simon, iar anul îl termină din nou în Top 100 ATP. A urmat sezonul 2008, cel mai bun din cariera lui Victor: cu o mulţime de victorii în turneele mari ATP, primul trofeu obţinut la Gstaad, în următoarea săptămână altul obţinut la Kitzbuhel /la dublu) şi primul român care ajunge în turul doi la Jocurile Olimpice de Beijing.
Uitându-se înapoi în anul ce tocmai se încheie, Hane se declară mulţumit, reuşind încă un pas important. „A fost unul dintre cei mai buni ani pentru mine în circuitul ATP. Am ajuns pe locul 26 în lume, o poziţie foarte bună, chiar dacă scopul meu era să ajung în primii 20. Este o ţintă pentru 2010. Nu mai sunt foarte mulţi ani pe care îi voi petrece în circuit“, a spus Hănescu.
Am trecut prin tot felul de momente în cariera mea, dar cred că am ajuns la o maturitate când ştiu ce am de făcut.
Victor Hănescu
tenismen
Un turneu care îi poartă numele
De doi ani, în comuna Domneşti, judeşul Argeş, se organizează la începutul lunii septembrie turneul de tenis de câmp pentru copii şi juniori “Trofeul Victor Hănescu”. Turneul este o competiţie din circuitul intern al Federaţiei Române de Tenis pentru categoriile de vârstă 10-12-14 ani, băieţi şi fete.
Acţiunea este o iniţiativă comună pentru a sprijini dezvoltarea sportului rural. Între două turnee ATP, Victor îşi face timp să-i încurajeze îndeaproape şi pe cei mici, nu doar financiar, ci şi moral. La ultima ediţie au fost prezenţi în competiţie peste o sută de mici tenismeni veniţi din 20 de judeţe ale ţării.
În finalul competiţiei, tinerii sportivi au fost recompensaţi de către organizatori cu premii în valoare totală de peste 10.000 de euro, iar scopul evenimentului a fost atins, acela că sportul rural poate genera performeri capabili să concureze la un nivel competitiv înalt.
Victor Hănescu
- Data şi locul naşterii: 21 iulie 1981, Bucureşti
- Înălţime: 1,98 de metri
- Greutate: 85 de kilograme
- Joacă în circuitul Pro din 2000
- Premii în bani din tenis: 2.238.223 de dolari
- Titluri: 2 (unul la simplu şi unul la dublu)
- Poziţia cea mai bună în ATP: 26 (6 iulie 2009)
- Rezultate la turneele de Grand Slam: Australian Open - Turul al doilea (2005, 2008, 2009) ; Roland Garros - Sferturi (2005) ; Wimbledon - Turul al treilea (2003, 2009) ; US Open - Turul al doilea (2008) ; Jocurile Olimpice - turul al doilea (2008)
Comments (42 posted)
Post your comment