Secretele tenisului de camp (ep. 14): Voleul
Site-ul Tenis.info.ro va prezintă, în exclusivitate, "SECRETELE TENISULUI DE CÂMP", dezvăluite de Nicolae Zărnescu. Astăzi, episodul al 14-lea: VOLEUL
* În aşteptarea executării voleului staţi aplecat în faţă, călcâiele abia atingând solul sau chiar nefăcând contact cu acesta. Îndoiţi genuncii suficient de mult, având senzaţia că staţi pe vine.
* În cazul în care mingea se îndreaptă spre partea dreaptă, folosiţi piciorul drept pentru a pivota şi păşiţi înainte cu cel stâng.
* Dacă mingea este direcţionată pe partea stângă, pivotaţi pe piciorul stâng şi păşiţi cu cel drept spre minge.
* În situaţia în care mingea se îndreaptă direct spre dumneavoastră, alunecaţi spre dreapta sau spre stânga faţă de direcţia mingii, împingând cu unul din picioare şi păşind oblic către fileu cu celălalt.
* Utilizaţi un voleu în lung de linie pentru a returna o lovitură în cross sau un voleu în cross pentru a returna o lovitură în lung de linie.
* După ce aţi executat voleul, aşteptaţi-vă de fiecare dată ca mingea să fie returnată.
* Reacheta trebuie dusă scurt înapoi, apoi readusă plat înainte, pentru a intercepta mingea cât mai în faţă. Traiectoria trebuie să fie, de obicei, cât mai lungă, îndreptată spre colţurile terenului (cross) sau în lungul liniei (long-line).
* Voleul slice (executat cu priza continentală) este mai sigur şi permite chiar stopul din voleu, printr-o mişcare puternic amortizată (racheta execută un sfert de cerc, ca la lovitura slice).
* Unii jucători modern execută aşa numitul voleu drive, mingea fiind lovită puternic, de sus în jos, cu priza de dreapta sau cu priza de rever, în funcţie de direcţia spre care se îndreaptă mingea. Acest tip de voleu este, totuşi, mai puţin sigur.
* Indiferent de priza adpoptată, în momentul impactului planul corzilor trebuie să fie perpendicular pe teren.
* La mingile joase veţi fanda mai mult, iar rama rachetei va coborî aproape paralel cu solul.
* Executaţi voleul cu calm, fără să vă precipitaţi.
* Cel mai dificil de executat este voleul de pe partea stângă, cu spatele la terenul adversarului, atunci când acesta a încercat un lob. În cele mai multe cazuri execuţia depinde de inspiraţia jucătorului. După ce aţi lovit mingea, întoarceţi-vă imediat cu faţa spre adversar, pregătit pentru a executa următorul voleu.
* Jocul serviciu-voleu este specific pentru terenurile rapide. Pe terenurile de lente înaintaţi spre fileu pentru a executa voleul numai după ce aţi pregătit bine punctul, punând adversarul într-o poziţie dificilă, altfel riscaţi să fiţi pasat foarte uşor.
* Atacul la fileu trebuie bine pregătit. După lovitura pregătitoare trebuie să ajungeţi cel puţin la linia de serviciu. Poziţia normală de execuţie a voleului este la aproximativ 2m de fileu (pentru voleurile slice) şi 3-4,5m (pentru voleurile drive).
* Antidoturile voleului sunt passing-urile (în lung de linie sau în cross) şi loburile.
DEMI-VOLEUL
* Înainte de executarea loviturii întoarceţi-vă cu umărul opus spre fileu şi ghemuiţi-vă atunci când executaţi lovitura.
* Mingea va fi lovită imediat după săritură, având grijă ca suprafaţa corzilor să „acopere” bine mingea, cu o răsucire promptă a încheieturii mâinii. Lovitura trebuie să aibă un efect de surpriză.
* În mod normal, după un demi-voleu se continuă mersul spre fileu, pregătiţi pentru orice răspuns din partea adversarului.
Urmează episodul al 15-lea: LOBUL
Urmăriți toate episoadele în rubrica specială "Secretele tenisului".
Comments (18 posted)
Post your comment