Sections
Newsletter
Email:
Fed Cup
Cine va castiga intalnirea?
Home | Secretele Tenisului | Secretele tenisului de camp (ep. 6): Forehand-ul

Secretele tenisului de camp (ep. 6): Forehand-ul

image

Site-ul Tenis.info.ro va prezintă, în exclusivitate, "SECRETELE TENISULUI DE CÂMP", dezvăluite de Nicolae Zărnescu. Astăzi, episodul al saselea: FOREHAND-UL (LOVITURA DE DREAPTA)

* Păşiţi spre punctul unde trebuie să loviţi mingea, depărtând în acelaşi timp racheta spre dreapta corpului şi înapoi, suficient de mult (braţul în prelungirea liniei umerilor) pentru ca viitoarea mişcare să aibă amplitudinea necesară. Înainte de lovitură vă aflaţi cu faţa spre linia laterală şi cu umerii orientaţi perpendicular pe fileu. Când aţi ajuns la locul de lovire a mingii, vă opriţi o fracţiune de secundă, greutatea corpului trece pe piciorul drept, iar racheta se află în cel mai îndepărtat punct din spate.

* Execuţia loviturii începe cu mişcarea rachetei înainte, trunchiul se răsuceşte în faţă, greutatea corpului trece simultan pe piciorul stâng, care păşeşte înainte. Cotul este apropiat de bust.

* Înainte de lovirea mingii se slăbeşte priza rachetei, favorizând căderea vîrfului acesteia spre sol.

* Mingea va fi lovită cu puţin în faţa d-voastră. Calculaţi lovitura astfel ca mingea să fie lovită cât mai curând posibil, în urcare dacă se poate, sau abia când începe să coboare în traiectoria sa. Altfel lovitura îşi pierde din forţă şi eficienţă.

* La retragerea rachetei ţineţi încheietura mai moale, astfel că la terminarea acestei mişcări încheietura se va deschide singură din forţa centrifugă. În momentul lovirii încheietura trebuie să fie fixată şi racheta ţinută strâns cu ultimele trei degete. Dacă strângeţi tare cu degetul arătător există pericolul basculării degetului, deci imprecizie în lovitură.

* Dacă mingea este prea aproape şi nu mai aveţi timp să duceţi racheta în spate, îndoiţi încheietura spre spate şi executaţi rapid forehand-ul.

* După lovitură racheta îşi va continua drumul prin aer până deasupra umărului stâng, apoi va reveni la loc, fiind prinsă – dacă simţiţi nevoia – cu mâna liberă. Lovirea mingii se face prin răsucirea trunchiului („lăsarea” sub minge şi mişcarea vârfului rachetei de jos în sus) şi a încheieturii, nu prin întinderea braţului. Cotul nu trebuie să se îndepărteze de trunchi la o distanţă mai mare decât diametrul unei mingi de tenis. Vârful piciorului din faţă va arăta spre stâlpul din dreapta al fileului.

* Braţul, antebraţul şi racheta trebuie să se găsească într-un plan orizontal şi nu într-unul vertical.

* Puterea unei lovituri este dată de formula forţa x viteza. În tenis, viteza este rezultatul mişcării încheieturii, în timp ce forţa vine din mişcarea umerilor şi a bustului.

* La o lovitură puternică se loveşte încet, iar la o lovitură mai slabă se loveşte cu mai multă forţă.

* În timpul loviturii de dreapta degetul arătător este uşor depărtat, pentru a oferi mai multă siguranţă. Apropierea acestuia de degetul mijlociu împiedică flexiunea încheieturii către spate-jos şi forţează mâna să ţină racheta strâns, chiar şi în situaţiile de aşteptare, deoarece trebuie contrabalansată greutatea rachetei.

* Este greşită ţinerea rachetei departe de partea inferioară a mânerului, deoarece este împiedicată acţiunea încheieturii pumnului. Extremitatea inferioară a mânerului trebuie să se sprijine pe partea cărnoasă a palmei de sub degetul mic.

* La executarea mişcării circulare o mare importanţă o are rotaţia bustului, deoarce aceasta ajută la imprimarea unei acceleraţii maxime.

* Când lovitura de dreapta are mai multă forţă şi capătă caracter ofensiv, este denumită drive.

Urmează episodul al șaptelea: BACKHAND-UL (LOVITURA DE STÂNGA).

Urmăriți toate episoadele în rubrica specială "Secretele tenisului".

Subscribe to comments feed Comments (17 posted)

avatar
BOSS 14 March, 2009 12:00:33
Sunt contrariat de lipsa comentariilor. Ori autorul a explicat f bine lovitura ori ea pare oarecum banala fiind de baza pt orice jucator...
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 14 March, 2009 06:48:16
Tipuri de efecte posibile imprimate mingei cu lovitura de dreapta:
PLAT - mingea pleaca din corzile rachetei fara rotatie (practic imposibil);
LIFT (BACK SPIN)- mingea este lovita dupa impactul cu terenul, in timpul traiectoriei descendente, de jos in sus, in partea dinspre jucator, imprimand-se o rotatie spre inainte;
TOP SPIN (OVER SPIN) - mingea este lovita dupa impactul cu terenul, in urcare, in partea superioara, imprimandu-se tot o rotatie spre inainte;
SIDE SPIN - mingea este lovita prin lateral dreapta, imprimandu-se o rotatie spre stanga;
SLICE - mingea este lovita de sus in jos, in partea dinspre jucator, imprimandu-se o rotatie spre inapoi;
UNDER SPIN - mingea este lovita de la dreapta spre stanga, in partea inferioara, imprimandu-se o rotatie spre dreapta.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
1
avatar
Nicolae Zarnescu 15 March, 2009 03:55:21
Rectificare: Tipuri de efecte imprimate MINGII...
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
raul 14 June, 2009 11:00:49
cu cotul asa apropiat de corp de obicei doar fetele executa forehand-ul
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 29 September, 2009 07:21:53
Daca ati fi citit cu atentie, ati fi remarcat faptul ca am facut urmatoarea precizare: "Cotul nu trebuie să se îndepărteze de trunchi la o distanţă mai mare decât diametrul unei mingi de tenis."
Aceasta pentru a obtine un forehand modern, liftat.
Puteti, desigur, sa executati forehandul cu cotul mult departat de trunchi, asa cum o face Soderling, obtinand o lovitura plata, sau cu mana aproape intinsa si priza continentala, dar eu consider aceste doua tipuri de forehand ca inestetice pentru tenisul modern.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
cristian tascu 12 October, 2009 11:21:16
Sunt multe lucruri de discutat cu privire la loviturile in tenisul de camp si in special la lovitura de dreapta.Desigur lucrurile sunt duse de cele mai multe ori la extrema, fie prea multe explicatii, fie prea putine care nu pun accentul pe ceea ce trebuie.

Toate loviturile in tenis, aici ma refer in deosebi la lovitura de dreapta are la baza cursivitatea miscarii, o cursivitate imposibil de realizat fara o alternanta optima intre contractia si relaxarea musculaturii in sprecial al flexorilor mainii de la care porneste zic eu mai toata relaxarea.
Lucruri simple dar esentiale la lovitura de dreapta (forehand):
Racheta incepe miscarea de retragere in acelasi timp cu miscarea de rotatie a umerilor si a soldului(nu uitati aici importanta mainii stangi in cazul jucatorilor de mana dreapta) si sa nu uitam in acelasi timp cu primii pasi de deplasare spre minge, astfel vom avea o pregatire cursiva bine coordonata care teoretic poate creea premisele unei bune executii.
Legat de cot, desigur este si el o parte importanta a mecanismului de executie dar apropierea acestuia sau departarea este determinata in principal de viteza, inaltimea, la care si cu care vine mingea de la adversar si mai mult de capacitatea executantului de a se deplasa aseza in pozitie optima la minge(sa nu loveasca inghesuit - rezulta cotul prea aproape de corp sau prea departe de corp datorita deplasarii tarzii la minge)
In fine nu are o importanta prea mare unde se afla cotul cat de departe cat de aproape, mai corect se poate spune ca miscarea de pregaire, retragere a rachetei sa fie <compacta> si cursiva fara <bruscari> prea dese, cuvant prea des auzit in explicatiile altor specialisti.Orice <bruscare> determina automat o incordare excesiva a muschilor implicati in efort si sa nu uitam ca muschii sunt inlantuiti adica o miscare brusca determina si alte segmente sa se manifeste la fel.

Daca doriti ma refer la cititorii acestui site va mai pot scrie si o serie de lucruri nespuse ale tehnicii de lovire la lovitura de dreapta. Aici va dau un indiciu, secretul unghiului de 45 de grade desigur putin mai complicat dar nu imposibil de explicat va multumesc.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Cristian Gavrilovici 12 October, 2009 05:56:53
Va multumesc in nume personal dar cred ca trebuie sa o fac si in numele celor interesati de tenis. Va propun sa trimiteti articolele la adresa de e-mail:office@tenis.info.ro pt a le posta in prima pagina. Sunt sigur ca vor starni interesul multor pasionati de acest minunat sport. Utile pot fi fotografii si date personale, surse de informare etc...Astept cu nerabdare si interes.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
cristian tascu 13 October, 2009 12:21:18
Un lucru destul de important cred eu ca am omis, este momentul impactului cu mingea, acea secventa care determina in mare masura reusita cel putin teoretica a unei mingi lovite <sanatos> curat ,natural mai frumos spus. Biomecanica fiecarei lovituri in tenis, isi are la baza cunoasterea catorva notiuni gasite desigur in Fizica. Una dintre cele mai utilizate notiuni este termenul de <brat al fortei> care are sau nu implicatii majore in fiecare lovitura din tenisul de camp, desigur cu cateva mici excepti , aici ma refer la loviturile de mare finete ca de exemplu drop shot-ul care nu necesita implicarea fortei prea mari a bratului. Desigur despre <bratul fortei> nu voi discuta(vezi manualul de fizica - mecanica), in schimb ma voi concentra dupa cum am mentionat mai sus pe momentul impactului cu mingea. Cu cat intreg membru superior drept <cel implicat in lovire desigur in cazul jucatorilor de mana dreapta> este mai departat de corp, aviz articulatiei cotului sau mai simplu spus <cotul> cu atat forta imprimata mingii este mai mare exact ceea ce fizica o numeste efectul dat de catre <bratul fortei> Atentie, acest lucru nu inseamna ca pentru a realiza acest lucru jucatorul trebuie sa detina o forta fizica mare. Forta deobicei se obtine prin accelerarea deosebita a segmentului implicat in efort. Deci, cotul in mod logic trebuie sa fie cat mai departat de corp( bratul si antebratul aproape fiind in prelungirea unui celuilalt)<extins aproape complet> in momentul lovirii mingii. Si mai corect spus daca avem o amplitudine mare a bratului de lovire suplinita si de catre o accelerare pe masura, va rezulta o forta imprimata mingii optima - fara un efort deosebit din partea executantului <vezi forehand-ul lui R. Federer>. Desigur sunt aici si numeroase contra argumente care le putem vedea mai des in jocul fetelor; care in momentul lovirii mingii putem surprinde <un cot> foarte apropiat de corp. Dar acest lucru, cred eu, amplifica dificultatea executiei ba mai mult efort marit din partea executantului, mai mult o pierdere energetica mai mare si mai timpurie. Iar daca ne gandim logic un meci de tenis dureaza de regula mai mult de o ora de joc, ... aici va rog sa trageti dumneavoastra concluziile de rigoare.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
1
avatar
Bogdan 14 August, 2011 06:34:51
Explicatiile sunt bune insa este o utopie a crede ca se poate invata tenis doar citind.Pentru cineva care isi doreste sa invete este bine sa se adreseze unui antrenor.Puteti intra pe acest site pentru mai multe informatii: www.invata-tenis.ro
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
avatar
dohakeleten 07 January, 2018 10:50:22
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
1 2 next total: 17 | displaying: 1 - 10

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

indian-wells, petkovic, anna-lena-groenefeld, roma-itf, dijon, us-open, carl-maes

Rate this article

3.73