Sections
Newsletter
Email:
Fed Cup
Cine va castiga intalnirea?
Home | Secretele Tenisului | Secretele tenisului de camp (ep. 7): Backhand-ul

Secretele tenisului de camp (ep. 7): Backhand-ul

image

Site-ul Tenis.info.ro va prezintă, în exclusivitate, "SECRETELE TENISULUI DE CÂMP", dezvăluite de Nicolae Zărnescu. Astăzi, episodul al saptelea: BACKHAND-UL (LOVITURA DE STÂNGA)

* Vă întoarceţi din vreme cu faţa spre linia laterală din stânga, greutatea corpului trece pe piciorul stâng, racheta este condusă spre cotul stâng în spate-jos, fiind susţinută cu mâna stângă, corzile fiind perpendiculare pe sol. Piciorul drept este în faţă. Înainte de lovire se îndoaie puternic genunchiul drept şi se slăbeşte priza favorizând deplasarea rachetei mult sub minge. Apoi se loveşte sus-înainte, menţinând pe cât posibil racheta perpendiculară pe sol, pentru a asigura precizia mişcării.

* Mişcarea se execută ca şi cum aţi trage o sabie din teacă.

* După lovire trunchiul se răsuceşte înspre dreapta, iar racheta se ridică în sus şi spre înainte, deasupra liniei umerilor.

* Este greşit a se ţine mânerul rachetei cu degetul mare de-a lungul acestuia. Priza corectă este cu degetul mare peste degetul arătător.

* La reverul cu două mâini mâna dreaptă apucă cu priza eastern de rever, iar mâna stângă cu priza eastern de dreapta. Se poate utiliza şi priza de dreapta pentru ambele mâini.

* Reverul cu două mâini mâreşte forţa, aduce un plus de control mişcării şi îmbunătăţeşte poziţia acesteia la loviturile cu efect de top-spin. Dezavantajul constă în faptul că diminuează şansele ajungerii mingilor plasate la distanţă mai mare, reduce manevrabilitatea rachetei, în cazul loviturilor direcţionate în jucător şi nu dezvoltă forţă în braţul dominant.

Urmează episodul al optulea: RECOMANDĂRI DE UTILIZARE LIFT (OVERSPIN, TOPSPIN)

Urmăriți toate episoadele în rubrica specială "Secretele tenisului".

 

Subscribe to comments feed Comments (24 posted)

avatar
aurel parjol 11 March, 2009 03:37:35
este intersant sa prezinti elemente din secretele jocului, tenis, dar la explicarea loviturii de backhand, ar fost mai indicat, o poza cu aceasta lovitura ci una de serviciu ??? PA
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 12 March, 2009 01:09:34
Poza a fost aleasa de administratorul site-ului.
Ulterior a fost schimbata, dar si aceasta este pentru backhand-ul slice.
Am trimis administratorului un e-mail cu pozele pentru backhand-ul cu o mana si pentru cel cu doua maini.
Sper sa le vedem cat mai curand pe site.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Ionut Nistescu 12 March, 2009 12:58:41
Felicitari pentru initiativa si tenacitate. Va urmaresc de la inceput si vad ca ati ajuns deja la episodul 7. Comentarii negative acum: un pic cam greoaie explicatiile si mult prea tehnice pentru un incepator (banuiesc ca se adreseaza incepatorilor, un jucator intermediar sau avansat nu prea ar avea nevoie de aceste instructiuni).
Pentru backhandul cu 2 maini eu as fi spus mai simplu:
1. Umerii perpendicular pe directia loviturii
2. Retrage racheta
3. Loveste mingea cu o miscare de jos in sus
4. Termina lovitura peste umarul drept
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 12 March, 2009 01:49:51
In mod normal ar fi trebuit sa-mi sustin fiecare explicatie cu una sau mai multe fotografii, dar structura site-ului nu-mi permite acest lucru.
Poate ca o voi face intr-o viitoare carte, care sa aiba atasat si un CD/DVD.
Explicatiile nu se adreseaza neaparat incepatorilor. Si profesionistii au intotdeauna cate ceva de corectat in dinamica loviturii.
Am jucat impotriva unor jucatori care executau backhand-ul cu o mana (sau cu doua maini), pornind miscarea ca pentru top spin, dar executand slice in momentul impactului cu mingea. Lovitura lor era foarte eficienta si surprinzatoare, desi nu respecta canoanele loviturii clasice.
Pe unele site-uri de tenis straine exista filmulete cu miscarea simultana descompusa pentru aceeasi lovitura la 4 jucatori profesionisti diferiti. Veti ramane foarte surprinsi observand cat de mari sunt diferentele.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
avatar
Alexandru 13 March, 2009 12:56:37
Eu ma numar printre cei care nu apreciaza continutul acestor articole.
Le apreciez ca in situatia in care as ruga pe cineva sa imi spuna despre tenis, iar explicatia ar fi de genul: piciorul indoit, mana la unghi de 90 de grade, planul rachetei inchis .... asa doar niste mesaje seci.
Nu stiu de unde a aparut acest domn Zarnesu, cu aceste pretentii de doctor in tenis. Probabil in viitor il va astepta acelasi lucru, anume anonimatul.
Colac peste pupaza, tot dansul anunta lansarea unei carti. Pentru???
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 13 March, 2009 01:14:45
Va multumesc pentru "aprecieri".
Nici mie nu mi-au placut si nu-mi plac tenismani precum Chang, Santoro sau Nadal, dar asta nu inseamna ca acestia nu au valoare.
Fiecare are stilul sau si nu trebuie sa placa neaparat tuturor.
Nu am pretentii de doctor in tenis. Am aproape 50 de ani si mai pot demonstra ceva pe teren doar in circuitul veteranilor.
Cat despre carte, o pot publica la orice editura particulara. Nu ma poate impiedica nimeni. Chiar daca e posibil sa nu am nici macar un cititor.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
1
avatar
dumitru cosmin claudiu 13 March, 2009 01:44:46
Nu cred ca este relevant faptul ca un anume "alexandru" nu apreciaza ceea ce incercati dvs. sa faceti pentru tenis. Probabil ca acest "alexandru" nu a facut pentru tenis nici macar jumatate din ce ati facut dvs. Ideea de a lansa o carte mi se pare o idee foarte buna.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
Nicolae Zarnescu 13 March, 2009 03:36:49
Ma bucur ca am si sustinatori.
M-am gandit, in primul rand, ca exista persoane, mai tinere sau mai varstnice, care vor sa invete tenis, dar nu-si permit sa plateasca un antrenor.
In al doilea rand, am considerat ca persoanele care navigheaza pe Internet doresc sa obtina maxim de informatie in timp minim. De aceea am abordat un stil laconic, evitand "povestile".
Cei care fac tenis de performanta cunosc aceste "secrete", diferenta intre ei facand-o pregatirea fizica si mentalul, nu vizitarea site-urilor dedicate tenisului de camp.
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
alin 14 March, 2009 07:53:40
Aceste articole sunt foarte utile. Urmaresc cu interes aceasta rubrica a site-ului dvs.

Alin
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
avatar
vali cosan 22 April, 2009 05:30:58
Buna seara.Ma numesc Vali Cosan si imi place f. mult site-ul dvs.joc tenis de aprox. 5 ani.Am o racheta babolat aero pro ,si joc tenis de 3 sau 4 ori pe saptamana,bratul meu nefiind f. musculos.de curand m-am ales cu o epicondilita si urmez tratament.as dori sa stiu daca exista un model de racheta mai potrivit pt. cei care au avut epicondilita.Cu stima vali Cosan
Reply Thumbs Up Thumbs Down
0
1 2 3 next total: 24 | displaying: 1 - 10

Post your comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Please enter the code you see in the image:

Captcha
  • email Email to a friend
  • print Print version
  • Plain text Plain text

Tagged as:

indian-wells, petkovic, anna-lena-groenefeld, roma-itf, dijon, rogier-wassen, popularitatea-tenisului

Rate this article

4.20