Sections
Fed Cup
Cine va castiga intalnirea?
Secretele tenisului de camp (ep. 10): Serviciul
Site-ul Tenis.info.ro va prezintă, în exclusivitate, "SECRETELE TENISULUI DE CÂMP", dezvăluite de Nicolae Zărnescu. Astăzi, episodul al zecelea: SERVICIUL
* Există trei tipuri de serviciu: plat (mingea este lovită în partea din spate), liftat (mingea este lovită în partea din dreapta sau în partea superioară) şi slice (mingea este lovită în partea din stânga).
* Nu vă grăbiţi. Faceţi o pauză, respiraţi adânc, apoi începeţi mişcarea.
* Poziţia jucătorului va fi în uşor unghi faţă de fileu (45-60 grade), piciorul stâng înainte, greutatea pe piciorul drept, în spate.
* Păstraţi 3-4cm de linia de fund, pentru a nu face greşeală de picior.
* Mingea trebuie aruncată drept în sus, deasupra capului, puţin înainte şi la dreapta, până la o înălţime mai mare decât la cea la care puteţi ajunge cu racheta.
* Ridicarea braţului se face în direcţia stâlpului drept al fileului.
* La aruncare mingea nu se ţine strâns în palmă, ci pe vârfurile degetelor.
* Duceţi capul rachetei în jos, într-o largă mişcare de rotire, coborând braţul şi umărul drept, apoi urcaţi brusc racheta deasupra capului, în timp ce braţul stâng a aruncat mingea în sus.
* Treceţi brusc greutatea corpului pe piciorul din faţă, trunchiul se îndoaie în faţă, piciorul drept se pregăteşte să păşească înainte, Braţul drept se întinde, suprafaţa de lovirea a rachetei este condusă spre minge lateral dreapta (serviciul liftat) sau lateral sânga (serviciul slice).
* Mingea se loveşte scurt înainte, prin mişcarea de pronaţie a încheieturii (priza este cea continentală), la cca 20cm în faţa piciorului stâng, înaintea liniei de fund, în punctul de extensie maximă, stând pe vârful piciorului stâng.
* După lovire, antebraţul continuă scurt rotirea spre exterior, balansând spre stânga în jos. La serviciul slice antebraţul va coborî spre dreapta în jos.
* Al doilea serviciu (executat cu priza de rever) va fi, pentru siguranţă, mult mai liftat ca primul, dar mingea trebuie să aibă suficientă viteză şi profunzime.
* Serviciul din dreapta se execută de lângă linia de mijloc, iar cel de stânga la 1m de această linie, pentru a deschide unghiuri care să permită serviciului executat pe rever să scoată adversarul mult în exterior.
* Serviciul trebuie dirijat spre colţurile care constituie punctele slabe ale adversarului, cele câteva servicii pe partea opusă constituind elementul surpriză. Atenţie la jucătorii care lovesc mai bine cu reverul decât cu dreapta şi la jucătorii stângaci!
* Se va înainta pe bisectoarea loviturilor posibile de pasare (şi nu spre centrul fileului), pentru închiderea unghiurilor şi obţinerea unei poziţii avansate, care să favorizeze voleul.
* Execuţia serviciului cu efect liftat asigură timpul necesar avansării la fileu şi returnarea dificilă a mingii.
* Se poate executa serviciul şi din săritură, cu aterizare pe piciorul stâng sau pe cel drept.
* La serviciul slice se utilizează priza de dreapta. Aici, la mişcarea încheieturii se adaugă şi mişcarea antebraţului, rezultând o lovitură puternică. Mingea se loveşte mult în faţă, cu o mişcare de sus în jos, racheta coborând lângă piciorul drept al jucătorului. Este un tip de serviciu mai puţin utilizat.
Urmează episodul al 11-lea: RETURUL DE SERVICIU.
Urmăriți toate episoadele în rubrica specială "Secretele tenisului".
Comments (12 posted)
1. Flexati genunchii foarte mult (muschii gambelor sunt cei mai puternici din corp, asigurandu-va forta si viteza in miscarea sus-inainte).
2. Rotiti cat mai mult trunchiul si umerii (al doilea element care va asigura forta serviciului).
3. Lasati capatul rachetei sa cada cat mai mult in spate (ca si cum ati vrea sa va scarpinati spinarea cu aceasta).
4. Nu incercati sa fortati pumnul (acesta nu asigura forta, ci doar kick-ul suplimentar).
5. Loviti mingea cat mai sus posibil (eventual in saritura, cu talpile desprinse de pe sol).
6. Loviti mingea cat mai in fata posibil (astfel veti obtine un unghi mai bun).
7. Loviti mingea ca si cum ati cadea peste aceasta (dezechilibrandu-va spre inainte).
8. Tineti strans manerul rachetei doar la impactul cu mingea (in restul miscarii racheta trebuie tinuta lejer).
9. "Biciuiti" mingea in momentul impactului (prin accelerarea miscarii).
10. Pastrati muschii corpului relaxati (miscarile vor fi efectuate cat mai natural).
Serviciul plat - teoretic corect practic imposibil de executat deoarece si la acest tip de serviciu mingea capata o oarecare miscare de rotatie.
Serviciul taiat - slice , care se executa printr-un contact al rachetei pe minge spre partea dreapta a acesteia din urma - desigur in cazul executantului de mana dreapta. Mai concret imaginati-va mingea fiind ca si un cadran de ceas care arata orele in sensul desigur al acelor de ceasornic , 12 - 3 - 6 - 9. In cazul serviciului taiat mingea se loveste spre partea dreapta a acesteia care ii reprezinta ora 3.
Serviciul liftat - incorect spus top spin serve , sau kick serve de regula utilizat ca si serviciu al doilea de siguranta, care se executa printrun impact al rachetei pe minge dinspre calota inferioara a acesteia si usor stanga respectiv ora 7 - daca ne imaginam mingea ca si pe un cadran de ceas - spre calota superioara si spre dreapta adica ora 1 sau chiar ora 2.Acest serviciu din urma se mai poate numi si serviciul cu pronatie datorat miscarii articulatiei mainii in care se tine racheta desigur.
Serviciul clasic cu pendulare completa a bratului cu racheta - full swing serve tradus serviciul cu retragere completa , cu amplitudine. Vezi R. Federer, P. Sampras, B. Becker, etc.
Si in cele din urma serviciul cu retragere scurta abreviata - short swing - abreviated serve scris in engleza. Vezi R. Nadal, P. Rafter, M. Rios chiar si Andy Rodick despre care se comenteaza destul de des. Acesta din urma isi foloseste intregul corp ca si pe un resort - arc comprimat mai pe intelesul tuturor in momentul in care bratul cu racheta se indoaie din articulatia cotului, trunchiul se torsioneaza se rasuceste spre partea dreapta in cazul jucatorilor de mana dreapta, iar foarte important indoirea genunchilor - atentie in acelasi timp cu indoirea cotului. Incercati sa torsionati un arc si in acelasi timp sa-l apasati adica sa-l comprimi. Lasandu-l din mana ceea ce rezulta se poate vedea. Adica o reactie exploziva a arcului.
Legat de serviciul liftat - kick serve putine sau scris si mai putin a fost explicat. Constituie chiar o enigma pentru multi dintre specialistii romani dar si cel mai putin executat de sportivii nostrii mare pacat. Prea putini antrenori dar in special sportivi nu cunosc acest procedeu. Probabil in redactarile urmatoare ma voi concentra mai mult pe acest subiect. Va multumesc tuturor.
Post your comment